Prezident HKM pred sezónou 2024/25

Autor: HKM Zvolen Dátum: 19.9.2024

Vážení priaznivci HKM. Stojíme pred novou sezónou a ako vždy, sú všetci hokejoví fanúšikovia plní očakávania a zároveň viery, že práve ich klub bude úspešný. Aj my v HKM sme sa snažili urobiť všetko pre úspech. Všetko, čo bolo v našich silách a možnostiach. Chcem teraz načrtnúť, ako by mala vyzerať budúcnosť nášho klubu a aké sú vízie akcionárov HKM a.s.

Úvodom mi dovoľte pár vetami pripomenúť históriu HKM, hlavne vo vzťahu k Zimnému štadiónu. HKM je od roku 1995 následníkom Klubu Lokomotíva Bučina, štvornásobného víťaza SNHL, od ktorého na jednu sezónu prevzala klub spoločnosť STEIGER s názvom klubu HK HELL. Pre HKM bude nasledujúca sezóna už tridsiatou v poradí. Od samého počiatku sme okrem športových záležitostí museli riešiť aj jednu zásadnú otázku a tou bola prevádzka zimného štadióna. V roku 1995, ale ani neskôr nebol zo strany mesta veľký záujem o jeho prevádzkovanie. Podmienky pre hráčov, od dospelých po žiakov, ale aj pre divákov, či rozhodcov boli nedôstojné. To nás prinútilo uzatvoriť s mestom zmluvu o prenájme ZŠ. Jej princípom bolo, že HKM bude nielen prevádzkovať ZŠ, ale aj zabezpečovať jeho rozvoj. Na druhej strane bude mesto uhrádzať časť nákladov a to tých, ktoré súvisia s potrebou mládežníckych družstiev, či krasokorčuliarov a ženského hokeja. Táto spolupráca fungovala mnoho rokov. Zlomovým momentom bola kombinácia enormného nárastu cien energií a zároveň obmedzenie finančných príjmov pre samosprávy zo strany štátu. Preto od septembra minulého roku už mesto nemalo možnosť uhradiť z nákladov ani jedno euro. Len málo chýbalo a došlo by k odstaveniu ZŠ od elektrickej energie. Po mnohých rokovaniach a prísľube, že od sezóny 2024/25 prevezme mesto prevádzku ZŠ sme prostredníctvom pôžičiek vyrovnali faktúry nielen za energie. Od júla tohoto roku je prevádzkovateľom ZŠ mesto, prostredníctvom svojho lesného podniku. HKM a.s. je v nájme a bude mesačne platiť dohodnuté nájomné. (Faktúra za mesiac august bola 19 683 €). Vieme, že väčšina slovenských klubov je na mestských štadiónoch bezplatne a mestá ešte aj kluby dotujú, ale nesťažujeme sa. Odpadne nám jedna veľká starosť.

Po skončení minulej sezóny prišlo k zmene akcionárskej štruktúry HKM. Troch, dá sa povedať neaktívnych akcionárov nahradil jeden, čím sa počet znížil na štyroch. Dochádza k postupnému preskupovaniu akcionárskych pomerov s cieľovými podielmi: Mráz 45%, Čačko 25%, Škrečko 15% , Kanka 15%. Z tohoto dôvodu prišlo na Valnom zhromaždení HKM a.s. aj k zmene v orgánoch a.s. Ešte pred skončením sezóny venovali akcionári spoločne s manažérmi veľa času budovaním realizačného a hráčskeho tímu extraligového mužstva pre sezónu 2024/25. Okrem toho je naša a.s. aj členom občianskeho združenia HKM Zvolen – mládež, kde je pán Škrečko predsedom. Výchova po všetkých stránkach kvalitne pripravených adeptov pre profesionálny hokej je naším spoločným cieľom. Preto si zasluhuje našu náležitú pozornosť. “A” družstvo dospelých prešlo medzi sezónami zásadnou prestavbou. V porovnaní so začiatkom minulej sezóny je úplne zmenený trénerský štvorlístok a bude pracovať v zložení Martin Štrba, Norbert Javorčík, Maximilián Bača, Mário Kalina. Vyberali sme ich ako odborníkov s osobnostnými predpokladmi na vytvorenie jednoliateho tímu. Tréneri spolu s generálnym manažérom Lacom Čiernym a hráčskym skautom Paťom Rybom pracovali na výbere hráčov, ktorí budú schopní dosiahnuť na tie najvyššie méty. V tejto chvíli máme hráčsky káder pre novú sezónu uzavretý. Vieme, že sú v ňom výborní slovenskí hráči, spoľahlivý a hlavne overený prvý brankár podporený kvalitnou dvojkou. V HKM máme aj niekoľko výrazne talentovaných mladíkov v juniorskom, či dokonca len v dorasteneckom veku. S ich prístupom k tréningu a výkonmi v zápasoch bola spokojnosť. Preto veríme, že pôjdu v šľapajách našich odchovancov, ktorí sa v posledných rokoch výrazne presadili v profesionálnom hokeji, či už na Slovensku, v Čechách, ale aj v USA. Ako každý extraligový tím, tak aj HKM sa bude spoliehať na kvalitnú hru siedmich legionárov. Od vyhľadania požadovaného hráča po podpis zmluvy vedie dlhá cesta, ktorá je niekedy plná neočakávaných prekvapení. V podrobnom hľadáčiku nášho klubu bolo okolo tridsať hráčov, možno aj viac. Uvidíme, či siedmi, ktorých sme spoločne vybrali, sú tí praví.

K tomu, aby bol HKM po všetkých stránkach špičkový slovenský klub prikladajú ruku aj ďalší členovia vedenia HKM, ale aj všetci jeho zamestnanci. Za vedenie sú to Miro Brumerčík - výkonný a obchodný riaditeľ, Lukáš Jurík - riaditeľ HKM Zvolen-mládež oz a Miro Klein je športovým riaditeľom klubu. Za kvalitné spracovanie ekonomických podkladov zodpovedá pán Gabriel Horváth.

Moje aktívne pôsobenie v štruktúrach HKM a predtým LB už trvá 35 rokov. Aj keď som za tú dobu zažil veľa nepríjemností a sklamaní, v mojej pamäti zostávajú v prvom rade spomienky na nádherné chvíle eufórií z víťazstiev. Tých bolo našťastie omnoho viac, ako prehier. Nemám ešte pocit nedostatku síl na zodpovedné riadenie HKM, ale uvedomujem si svoj vek a potrebu odovzdať štafetu. Zároveň chcem, aby prechod vo vedení išiel postupnými krokmi. Počas celého funkcionárskeho života som bol presvedčený, že riadiť klub by mal úspešný podnikateľ. Človek, ktorý nepotrebuje na klube zarábať ale naopak, vie pre jeho chod financie zabezpečiť. Je pravda, že ani v HKM nebolo toto kritérium splnené vždy, našťastie pôsobenie takýchto ľudí bolo krátkodobé. Nechcem, aby sa takáto situácia ešte niekedy zopakovala. Niekoľko rokov som pána Rastislava Čačka presviedčal, aby okrem toho, že je významný podporovateľ klubu, bol aj jeho akcionárom. To je už skutočnosťou. Veľa otázok, či už ohľadne trénerov, hráčov, vybavenia šatní, alebo prevádzky ZŠ už dlhší čas riešil spolu s nami. Už aj v predchádzajúcich sezónach sa zúčastňoval zasadnutí predstavenstva HKM a dnes má dokonalý prehľad o finančnej situácii v klube. Preto som sa rozhodol, že dokončím hospodársky rok 2024 vo funkcii predsedu predstavenstva HKM a od 1.1.2025 prevezme túto funkciu práve pán Čačko. Aj v súvislosti s mojím členstvom vo VV SZĽH zostanem naďalej vo funkcii prezidenta HKM. Som presvedčený, že HKM bol za posledné roky dobre fungujúci klub. Zmenami, ktoré som Vám, vážení fanúšikovia HKM teraz predstavil bude náš klub ešte silnejší a pripravený na ďalšie úspechy. Do novej sezóny mám ešte jedno prianie. Príďte prosím na štadión podporiť v stretnutiach extraligy hráčov v dresoch HKM. V dresoch klubu, na ktorý môže byť každý jeho priaznivec hrdý. Oni sa nám za to odvďačia peknou hrou, aby ukázali, že SPOLU SME HKM.

 

S úctou ku všetkým športovým fanúšikom

Dušan Mráz