Veľký predsezónny rozhovor s hlavným trénerom

Autor: HKM Zvolen Dátum: 19.9.2024

V príprave sme odohrali celkovo desať zápasov, z toho sedemkrát sme sa potešili z víťazstva. Ako hodnotí jej priebeh a celkovo prípravné zápasy, sme sa porozprávali s hlavným trénerom Martinom Štrbom.

"S prípravnými zápasmi sme spokojní. Bolo ich dosť, natrénovali sme si nové herné veci, ukázalo nám to veľa vecí, dobrých, ale aj zlých, čiže sme určite spokojní."

 

Príprava mala svoj priebeh a každým zápasom sa menil aj herný prejav a výkon celého tímu.

"Celkovo sme zaznamenali veľký progres. V zápasoch sme testovali veľa vecí, priestor dostávali aj mladí hráči a ani v generálke sme ešte neboli kvôli chorobe kompletní. Vyzerá to tak, že asi v plnej zostave pôjdeme až do ostrého zápasu", doplnil s úsmevom hlavný tréner.

 

Doslova na poslednú chvíľu prišli dve legionárske posily, ktoré vystužili našu defenzívu.

"V obrane sme mali rezervy, čo nám príprava ukazovala od úplného začiatku. Hľadali sme vhodných hráčov na doplnenie, čo sa nám podarilo tesne pred ligou. Verím, že sa rýchlo zapracujú a budú prínosom pre náš tím."

 

Hráči majú za sebou naozaj náročnú letnú prípravu na suchu aj na ľade. Trénovali vo vysokej intenzite a každý deň pracovali na rozvoji sily a kondície.

"Z môjho pohľadu to bolo dobré, som na to zvyknutý a charakterizuje ma to. Tvrdá práca prebije talent a bez tvrdej práce sa nedá robiť žiadny šport. Chlapci to zvládli, bolo to veľmi náročné a dúfam, že na sezónu budeme pripravení. Čo sa nenatrénuje v lete, nie je šanca už v priebehu sezóny dobehnúť, ale myslím, že to je rovnaké vo všetkcých kluboch. Nepovedal by som, že sme robili niečo neobvyklé, možno štruktúra tréningu bola iná. ako tu boli hráči zvyknutí, ale odpracovali to veľmi dobre aj keď to bolelo, ale som presvedčený, že na sezónu budeme dobre pripravení."

 

Príprava na ľade bola samostatnou etapou letnej prípravy a tréner mal k dispozícii početný káder. Trénovalo sa v dopoludňajších hodinách, čo bolo zámerom trénera.

"Odkedy sme nabehli na ľad, chcel som mať k dispozícii šesť formácií. Mali sme to rozdelené na dve skupiny po troch päťkách a jeden tréning bol spoločný. Trénovalo sa dopoludnia v dlhšom bloku, aby popoludňajšia regenerácia bola dlhšia. Nechcel som trénovať dvojfázovo, lebo zo skúsenosti viem, že po určitom čase už popoludňajšie tréningy nemajú takú intenzitu a narastá únava. Tento model využívam už dlhšie, osvedčil sa mi a nechcem to meniť."

 

Dôležitým faktorom počas celej sezóny je zdravotný stav kádra.

"Momentálne nám chýba iba Marek Viedenský, inak je celý káder v poriadku."

 

Počas leta došlo k významnej prestavbe kádra, ktorý doplnili viacerí legionári.

"Hráčov sme vyberali, aby sa nám hodili do systému, ktorý chceme hrať, aby mali charakterovo dobré vlastnosti a zapadajú nám do toho aj hráči, ktorí prišli ako poslední. Myslím, že tá voľba bola správna, rýchlo sa adaptovali a verím, že nám v sezóne pomôžu. Hráči, ktorí nás doplnili na poslednú chvíľu, sú mimoriadne skúsení, možno, že im ešte chvíľu potrvá, kým sa zžijú s naším herným systémom, ale nie je to nič prevratné. Odchýlky oproti tomu, na čo boli zvyknutí v iných kluboch sú minimálne a myslím, že aj u nich bude adaptácia veľmi rýchla."

 

Do prípravy bola zapojení aj hráči z farmárskeho Žiaru nad Hronom, ktorí dostávali priestor aj v prípravných zápasoch, aby sa stotožnili s požiadavkami trénera a herného systému. Tréner si spoluprácu s farmou pochvaľuje.

"Spolupráca s Jergušom Bačom je výborná, dopĺňame sa, komunikujeme, vychádzame si v ústrety a dúfam, že to tak bude aj v sezóne, keď bude potrebovať jeden, alebo druhý tím pomoc. Hráči zo Žiaru pracovali v príprave výborne a máme v nich istotu, že prípade, ak by nám niekto vypadol zo zostavy, tak môžeme siahnuť na farmu. Hráči sa mi osvedčili a zvládnu doplniť chýbajúce miesto vo chvíli, keď to budeme potrebovať. Dokázal to napríklad Lukáš Lunter v poslednom zápase, keď sme mu zavolali až ráno po tréningu. Potvrdzuje to, že si vychádzame v ústrety, komunikácia je dobrá, hráč prišiel, odohral výborný zápas a verím, že aj v sezóne to bude takto fungovať."

 

Príchody hráčov automaticky striedajú odchody. Situácia bežná v priebehu sezóny však nastala u nás ešte pred jej začiatkom.

„Doplnili sme obranu, kde sme to najviac potrebovali. Prišli dvaja defenzívni hráči a zákonite musí niekto káder opustiť. Voľba padla na Samuela Haina, u ktorého príprava nebola ideálna. Predpoklady, ktoré som u neho mal, nenapĺňal a vypadol z prvej šestky. Bol mu ponúknutý variant v podobe hosťovania, pretože by som ho nechcel úplne stratiť, ale šesť hráčov v aktuálnom kádri ho prevýšilo a je to aj otázka rozpočtu. Viem, že to nie je dobré ani pre hráča, keď sa týždeň pred súťažou dozvie, že prišiel o miesto. Chceli sme, aby išiel na hosťovanie, kde by mal, samozrejme, vyššie vyťaženie, videli by sme, že hrá extraligu, je v zápasovom rytme a ku koncu sezóny by sme si ho zobrali naspäť. Nakoniec sa ale s vedením dohodol na rozviazaní zmluvy.“

 

K zmenám došlo aj na brankárskom poste a do prípravy sme vstúpili s úplne novou brankárskou dvojicou. Tomáš Boľo, rovnako ako Pavel Kantor odchytali polovicu prípravných zápasov. O vyťažení v priebehu sezóny bude rozhodovať ich forma, ako aj vzájomná dohoda a rozhodnutie trénera brankárov.

"Boli sme dohodnutí, že posledné dva zápasy odchytá Pavel, aby sa pripravil. Celkovo je to ale na nich a trénerovi, ako si to nastavia. Moja stratégia je jasná, nechcem, aby Pavel odchytal celú základnú časť a potom sme išli do play off. Máme určitú stratégiu, ale to si už budú chlapci organizovať sami."

 

Martin Štrba dal od začiatku prípravy pravidelný priestor mladým hráčom, ktorí sa objavovali v zostave v každom zápase. Bude tomu tak aj v priebehu sezóny?

"Je tu veľa mladých hráčov, ktorí možu byť do budúcna stabilnými oporami Zvolena. Potvrdili to ako v tréningoch, tak v príprave a je to len na nich. Priestor odo mňa dostali a ak budú pracovať ďalej, tak ho opäť dostanú. Tých hráčov je viac, každý má šancu, som rád, že sa ukázali v dobrom svetle, čaká ich ťažká cesta, ale dvere majú u nás otvorené."

 

Veselou tradíciou počas celej prípravy bolo striedanie kapitánskeho "céčka", ktoré menilo majiteľa každým zápasom. Čo za tým bolo a kto povedie tím ako kapitán v ostrej sezóne?

"Príprava je aj o tom, aby sa naplnila kasička, do ktorej prispel každý kapitán, či asistenti. O kapitánovi do sezóny hlasoval samozrejme tím a zvolili si Mareka Viedenského. Jeho asistentmi budú Jožko Sládok a Peter Zuzin. Marek je teraz zranený a keďže druhý najvyšší počet hlasov získal Andrej Kudrna, tak pod jeho vedením odštartujeme sezónu, kým sa uzdraví."

 

Súpiska HKM Zvolen pred prvým zápasom sezóny:

B: Boľo, Kantor

O: Bindulis, Beňo, Halbert, Hudec, Oligny, Robertson, Sládok, Kobolka

Ú: Bondra, Hecl, Jendek, Kudrna, Kukuča, Macek, Marcinek, Mišiak, Olson, Sheehy, Senčák, Viedenský, Zuzin